Jauhe Sandaalit Korkokenkiä Naisten Syrjässä Cocco Lapsi Kukka anvnqzwTZ

Jauhe Sandaalit Korkokenkiä Naisten Syrjässä Cocco Lapsi Kukka anvnqzwTZ
 Vetoketju Muoti Mukavuutta Pom Sarairis Korkokenkiä Talvi Saapikkaat Musta Syksy Alustan Poms Naisten Nilkan qxZ4Zw56X >  Media, kyltyyri ja viihde >  Elokuvat, TV & Radio
 Kutsuvat Sitä Legivia Kevät Naisten Ratsastussaappaan ZwZ8g6q
   |  Tulosta
Kalevi
  17.10.2009 @ 00:44

Huomasin tänään TV1:n ohjelmatiedoissa jotain mikä sai todella ajattelemaan. Televisiosta on tulossa ohjelma sähköyliherkkyydestä, yliherkkyydestä sähkölaitteiden lähettämälle elektromagneettiselle säteilylle. Ohjelmatiedoissa kerrotaan, että luvassa on neljän suomalaisen sähköyliherkän henkilön tarinat kamppailusta yhä kiihtyvämmin teknistyvää ja elektromagneettisesti säteilevämpää ympäristöä vastaan. Henkilökohtaisuudesta huolimatta aihetta käsitellään myös avoimen yhteiskunnallisesti, mikä tulee ilmi jo dokumentin nimestä: Teknokratian pakolaiset.

Dokumentin kuvauksessa mainitaan myös, että sähköyliherkkyyttä ei ole hyväksytty olemassa olevaksi sairaudeksi tai neurologiseksi poikkeavuudeksi, vaan se tulkitaan psykiatriseksi ongelmaksi. Tuli vaikutelma, että dokumentissa puolustetaan sähköyliherkkiä tätä käsitystä vastaan, ts. propagoidaan virallisen diagnoosinimikkeen perustamisen puolesta. Moni teknologista massayhteiskuntaa vastustava ei-yliherkkä luultavasti samaistuu tähän pyrkimykseen.

Minulla heräsi kuitenkin toisenlainen ajatus. Entä jos koululääketiede onkin oikeassa ja kyseessä on psykosomaattinen oireilu, joka naamioituu sähköyliherkkyydeksi? Tarkoittaisiko se sitä, että teknologisessa yhteiskunnassa ei olekaan mitään vikaa, vaan ongelma on sähköyliherkkyyttä valittelevan korvien välissä? Minusta se ei tarkoittaisi vapautusta teknologiselle systeemille, vaan päinvastoin sitä, että syyttävä sormi kohdistuu entistäkin suuremmalla syyllä juuri teknologiseen systeemiin.

Korkokenkiä Kukka Lapsi Syrjässä Sandaalit Cocco Jauhe Naisten
Sillä jos kyse onkin psykosomaattisista oireista, millaisesta ahdistuksesta ne kertovat? Ohjelman nimi on Teknokratian pakolaiset; kyse on toisin sanoen aivan kirjaimellisesti teknologisen massayhteiskunnan pakenemisesta. Näen tässä mahdollisen johtolangan. Entä jos sähköyliherkkyydeksi kutsutussa ilmiössä onkin kyse alitajuisesta tarpeesta päästä pakoon teknologista yhteiskuntaa? Pakeneeko sähköyliherkkä toisin sanoen elektromagneettista säteilyä, vai pyrkiikö hän sittenkin vain pois teknologisesta yhteiskunnasta?

Ihminen haluaa vaistomaisesti pois teknologisen systeemin piiristä. Teknologiseen yhteiskuntaan sosiaalistuneena hänen psyykeensä tietoinen taso ei kuitenkaan pysty käsittelemään tällaista tarvetta. Niinpä se kehittää tarpeen tyydyttämiseksi syyn, joka palauttaa tarpeen niin kulttuurisen ymmärrettävyyden kuin sosiaalisen hyväksyttävyydenkin piiriin. Motiivi löytyy kuvitteellisesta neurologisesta poikkeavuudesta, sähköyliherkkyydestä.

Oletetaan, että sähköyliherkkyyttä valitteleva ihminen ei ole sähköyliherkkä, vaan normaali ihminen, joka kavahtaa vaistomaisesti yhä teknistyneemmäksi ja vieraannuttavammaksi käyvää modernia yhteiskuntaa. Koska hän on ehdollistunut vallitsevan teknologisen yhteiskunnan arvoihin ja ajattelutapoihin, hän ei pysty käsittelemään ajatuksellisesti tarvettaan paeta tuota järjestelmää, tarve paeta sitä ei ole perusteltavissa minkään kulttuurisesti hallitsevan diskurssin kautta. Niinpä ihmisen mieli kehittää pakokauhulle syyn, joka myötäilee modernin ihmisen kokemusta jäsentävää biomedikaalista diskurssia.

Mitä mieltä olette tästä ajatuksesta? Onko sähköyliherkkyys todellinen yksilöllinen ongelma, vai onko se teknologisen massayhteiskunnan psykopatologian heijastumaa yksilötasolla?

Lisäpontta aiheen pohtimiselle saattaa antaa havainto, että ihmiset pakenevat modernia yhteiskuntaa moniin muihinkin sairauksiin ja neurologisiin ominaisuuksiin, kuten autismiin ja tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriöön. Monella ihmisellä, joka kokee potevansa aspergerin oireyhtymää ei ole diagnosoitavaa aspergeria, mutta he kokevat siitä huolimatta pakonomaista tarvetta mieltää itsensä tällä tavalla autistisiksi. Luultu mielisairaus tai neurologinen poikkeavuus voi tarjota nykyihmiselle lohdullisen selityksen sille, että hänestä tuli modernin tietoyhteiskunnan väliinputoaja.

Medikalisaatiota käsittelevässä teoksessa Medikalisaatio – aikamme sairaus (Tuomainen, Myllykangas & Ryynänen) mainitaan ohimennen tämä tendenssi: moderni ihminen pakenee sairauteen kokeakseen hallitsevansa elämäänsä ja vapautuakseen sopeutumattomuuden aiheuttamasta syyllisyydestä.


Linkkejä:

Wikipedia-artikkeli sähköyliherkkyydestä (englanniksi) mainitsee tutkimukset joissa on pystytty osoittamaan, että sähköyliherkkyysoireita raportoivat henkilöt eivät pysty aistimaan elektromagneettista säteilyä (ts. he raportoivat yliherkkyysoireita myös sellaisissa tilanteissa, joissa säteilyä ei ole läsnä):

http://en.wikipedia.org/wiki/Electromag ... ensitivity

Teknokratian pakolaiset -ohjelman kotisivut:

Kiinteä Kärki selin Pumput Pentu Naisten Kangas Voguezone009 Ccadp011855 Pyöreä kengät qYwtU

       
 
Pre Kaarina
  19.10.2009 @ 16:53
Keula Sandaali Toe Punainen Naisten Alusta Pumppu No 66 Kaupungin Korkokenkiä Avoimen qfXztn

Minulla on kokemus yhdestä sähköyliherkästä ihmisestä ja hän ainakin oli valikoivasti yliherkkä. Hän saattoi esimerkiksi hillua laivan diskossa.
Naisten Juhlakengät Rainstar Korkokenkiä Teräväkärkiset Kengät Luistaa 6310 Pumput Alhainen Kermanvärinen Työn Klassinen gzdzwqxRC
Minä en voi ymmärtää, miksi joku haluaisi leimautua aspergeria sairastavaksi jos ei sitä ole.

   
 
Kalevi
  29.12.2009 @ 13:41

Quote by: Pre Kaarina

Minulla on kokemus yhdestä sähköyliherkästä ihmisestä ja hän ainakin oli valikoivasti yliherkkä. Hän saattoi esimerkiksi hillua laivan diskossa.Tuo on hyvä esimerkki juuri siitä mitä tarkoitin. Jos olisi olemassa sellainen ominaisuus kuin sähköyliherkkyys, siitä kärsivä oirehtisi johdonmukaisesti kaikissa tilanteissa joissa on läsnä sähkömagneettisia kenttiä. Asiaa tutkineet ovat kuitenkin havainneet, että todellinen sähköaltistus ei laukaise oireita, vaan oireet laukaisee ainoastaan potilaan oma käsitys että hän on sähkömagneettisessa kentässä.

Sähköyliherkkyydessä on siis pakostakin kyse jostain psykosomaattisesta ilmiöstä. Esitin yllä, että se voisi olla jonkinlainen psyykeen alitajuinen kapina teknologista massayhteiskuntaa vastaan.

Valikoiva sähköyliherkkyys muistuttaa asperger-feikkien itsediagnooseja, jotka perustuvat toisaalta mitä eklektisimpiin ja toisaalta mitä yleisluontoisimpiin oirekuviin. Asperger-feikit esimerkiksi kuvittelevat, että heillä on "aistiyliherkkyyttä" kun tietyt kiristävät housut tuntuvat epämukavilta mutta niitä sopivammat housut mukavilta, tai "ääniharhoja" kun he ovat pari kertaa elämässään kuulleet jonkin epämääräisen vingahduksen jota kukaan muu ei ole sattunut rekisteröimään. (Jos ajattelet nykyajan teknologian kyllästämää äänimaailmaa, niin tällaiset kokemukset eivät ole mitenkään ihmeellisiä terveellekään ihmiselle).

Asperger on malliesimerkki populaaripsykologisen meemin leviämisestä. Sen oireisto on niin epämääräinen ja toisaalta niin yleisluontoinen, että kuka tahansa voi löytää siitä helpon selityksen vierauden ja poikkeavuuden tunteisiin, joita moderni yhteiskunta tuottaa poikkeuksetta kaikille ihmisille.

Harva ihminen voi vastustaa aspergerin kaltaisten helppojen yksilökeskeisten selitysten seireenilaulua maailmassa, jossa elämän sosiaalinen ulottuvuus on menettänyt merkitsevyytensä eikä enää tarjoa vastauksia yksilön mieltä painaviin kysymyksiin. Kapitalistisen yksilökeskeisen ihmiskuvan mukaisesti ongelmat redusoidaan aina yksilöön itseensä. Kun havaintotodellisuus on tällä tavalla patologisesti yksilöön käpertynyt, seuraa automaattisesti asperger-villityksen kaltaisia ilmiöitä, jotka tarjoavat (a) nimen ja näennäisen selityksen modernin ihmisen vieraantuneisuuden ja poikkeavuuden tunteille, (b) kokemuksen elämän hallittavuudesta epävarmuuden maailmassa, (c) vertaisryhmän ja sen myötä korvikkeen puuttuvalle yhteisölle.


Minä en voi ymmärtää, miksi joku haluaisi leimautua aspergeria sairastavaksi jos ei sitä ole.Monille ihmisillehän on nykyään suoranainen henkinen pakko tulla lääketieteellisesti diagnosoiduksi, joko aspergeriksi tai miksi tahansa muuksi trendikkääksi neuropoikkeavaksi. Kyse on medikalisaatioon liittyvästä ilmiöstä: lohtua tuovista diagnooseista, lohtudiagnooseista. Yllä tuli jo käsiteltyä hieman sitä miten ongelmien nimeäminen, niiden kerääminen yhden käsitteen alle, synnyttää kokemuksen asioiden hallittavuudesta, niin ajatuksellisesta kuin käytännöllisestäkin. Siihen voisi vielä lisätä, että kuvitteelliset diagnoosit tarjoavat rakennetta modernin ihmisen ohuelle/häilyvälle identiteetille.

Tästä jälkimmäisestä tendenssistä asperger on jälleen mainio esimerkki. Ilmiön ympärille on kehkeytynyt suoranaista identiteettipolitiikkaa. Asperger-feikit kutsuvat itseään ylpeästi ”assuiksi” ja pitävät oletettua aspergeriuttaan jonain persoonallisena erityislaatuna (ts. eivät sairautena tai poikkeavuutena). Tyypillistä on myös aspergerin liittäminen nerouteen (ja implisiittisesti nerouden liittäminen aspergeriuteen) projisoimalla sen ”oireita” historiallisiin monilahjakkuuksiin, aina da Vincistä Newtoniin ja Einsteiniin. Sellaista historiallista neroa tuskin onkaan joka ei aspergerilaisten mukaan olisi ”selvä assu”, mikä on hyvä esimerkki diagnostiikan ylimalkaisuudesta ja selvästä tarkoitushakuisuudesta.
Sandaalit Korkokenkiä Jauhe Naisten Syrjässä Cocco Kukka Lapsi

Muita kuin aspergereita he kutsuvat ”neurotyypillisiksi”, taviksiksi, joista puuttuu tämä älykkyyteen assosioituva erityisominaisuus, tai ”lahja”, joksi monet sitä kutsuvat. Kyseessä on siis mitä ilmeisin identiteettipoliittinen rajanveto meidän erityisten ja muiden tavisten välillä. Erityisen hämmentäväksi tämän identiteettipolitiikan tekee se, että siinä pidetään samalla kiinni aspergerin lääketieteellisyydestä, eli sen määrittelystä lääketieteen piirissä, mikä tarkoittaa että sitä pidetään kaikesta huolimatta neurologisena vammana. Mutta ilmeisesti tämä sopii nykyajan hämmentyneeseen ihmiskäsitykseen: jokin tila voi olla samalla sairaus sikäli että se määritellään lääketieteen kontekstissa, mutta samalla ei-sairaus sikäli että se käsitetään vain vaihtoehtoiseksi identiteetiksi.

Mitähän tapahtuu kun aspergerin oireyhtymä poistetaan vuonna 2012 julkaistavasta uudesta psykiatrian diagnostisesta manuaalista, DSM-V:stä, kuten amerikkalaisten psykiatrien työryhmissä suunnitellaan? Varmaan totaalinen identiteettikriisi ja henkinen romahdus monelle, joka perustaa itseymmärryksensä ko. diagnoosinimikkeeseen. Aspergeria ei olla pystytty osoittamaan omaksi erityiseksi neuropoikkeavuudekseen, vaan kyse on korkeintaan jostain lievästä autismin muodosta (siis niiden kohdalla jotka oikeasti ovat autistisia).

Lääketieteestä populaariin käyttöön valuneet diagnoosinimikkeet tarjoavat helppoja ratkaisuja nykyajan irrallisille individuaaleille; valmiita käsitteellisiä malleja, jotka ovat ajan hengen mukaisesti irrallaan elämän sosiaalisesta tasosta. Tämä on ihan modernin vieraantuneen elämän perusainesta: kun on jokin ongelma, esim. kokemus sopeutumattomuudesta alati muuttuviin elämän ehtoihin kapitalistisessa tehoyhteiskunnassa, selitystä kaivetaan omasta navasta, ei sitä ympäröivästä yhteiskuntatodellisuudesta.

       
 
Ekektro
  22.08.2010 @ 20:15

Itse sähköherkkänä en ihmettele, että joku voi hillua laivan diskossa, mutta saa oireita muista sähkölaitteista. Sähköä kun on "monenlaista"! On erilaisia taajuuksia ja aaltomuotoja. Jos on herkkä esim. matkapuhelimille, voi ehkä silti käyttää hehkulamppuja täysin tai melkein oireetta. Näin oli minullakin parinkymmenen vuoden ajan. Diskoissa on nykyään usein vähävirtaisia LED-valonheittimiä, jotka eivät itselleni aiheuta havaittavia oireita ainakaan parissa tunnissa.

Tässä keskustelussa on ollut hyvää pohdintaa, mutta paras tietolähde tässä(kin) asiassa ovat "kärsijät" itse. Varsinkin kun tutkimustieto on vielä siinä vaiheessa, että edes ilmiön olemassaolosta ei olla varmoja.

On myös vahvoja epäilyjä, että teollisuus - erityisesti matkapuhelinteollisuus - yrittää tarkoituksellisesti luoda epävarmuutta ohjeilemalla tutkimusta eri tavoin - sama strategia, jolla tupakkatutkimusta onnistuttiin jarruttamaan kymmenillä vuosilla.

Teollisuuden tiedonsotkemis-strategioista on vastikään ilmestynyt kaksikin hyvää kirjaa:
- Doubt is their product (Oxford UP)
- Merdhants of doubt (Bloomsbury Press)

Opin ensin mainitusta kirjasta uuden käsitteen: "funding bias" - rahoituksesta aiheutuva systemaattinen virhe tutkimustuloksissa.

       
 


 All times are EEST. The time is now 08:27 pm.
Naisten Musta Simpson Patenttia Jessica Simpson Jessica YTxpwq6Yt
Normal Topic
Locked Topic
Sticky Topic
New Post
Sticky Topic w/ New Post
Locked Topic w/ New Post
View Anonymous Posts 
Able to Post 
HTML Allowed 
Censored Content 

Yleistä sivuista

Takku on tee-se-itse mediaprojekti, joka sanojen voimalla haluaa rohkaista meitä tavallisia ihmisiä välittömään, puolue-, ammattiliitto- ja järjestötoiminnasta riippumattomaan kapinaan (itse)tuhoisaa (epä)todellisuutta vastaan... Lue lisää

Käyttäjätiedot

Rekisteröidy uutena käyttäjänä
Unohtuiko salasana?

banneri_akirjasto

Naisten Syrjässä Jauhe Korkokenkiä Lapsi Kukka Sandaalit Cocco banneri_eroaarmeijasta

banneri_rojava

banneri_jkldiy

banneri_vapaasyndikaatti

banneri_kumma

banneri_varis

banneri_yleislakko

Jauhe Naisten Kukka Cocco Lapsi Syrjässä Korkokenkiä Sandaalit

banneri_toimitus

banneri_liittox

Sandaalit Kukka Syrjässä Lapsi Cocco Naisten Jauhe Korkokenkiä

banneri_kaninkolo

banneri_caradura

banneri_antivaalit

banneri_tyrni

Teräväkärkiset Naisille Patentti Tavallista Korkokengät Kaltevuus Pumput Tulosta Juhlakengät Eläinten Vocosi print Toe Monivärinen Käärme gdtwFHWxq

banneri_hirvitalo

banneri_hyokyaalto

banneri_wikikko

banneri_oulutopia

AMR Hki

banneri_squathki

banneri_aryhma

banneri_kirjakahvila

banneri_kapis

banneri_ilonpilaaja

banneri_pif

banneri_lehtilehti

banneri_fifi

banneri_tasajako

banneri_vallankumouksen

banneri_oikeuttae

banneri_stoptalvivaara

banneri_vastavirta