Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq

Korkokenkiä Koko Nahka m Stiletto Us 34 Naisten eu Kengät Teräväkärkiset b Yli Seksikäs 5b Musta Polven Saappaat Reiden Pu d0cAPTq

18.5.2010

Tuomas Rantanen

Kirjoittaja on kolmannen kauden vihreä valtuutettu Helsingissä ja Voima-lehden toimitusjohtaja.

Vihreätkö hippejä ja elämäntapainkkareita? Hah, näin veisteltäessä virhekulma on melkein yhtä pielessä kuin jos uskoisi kaikkien kokoomuslaisten olevan kuningasmielisiä pikkukauppiaita tai demareiden oikeita duunareita.

Vaikka vihreiden puoluekokouksesta päätyy uutiskuviin taatusti yhä se vihoviimeinen risuparta ja se kirjavinta villasukkaa kutova luomuneito, vihreiden kabinettikerroin ei enää pitkään aikaan ole ollut muista piiruakaan jäljessä.

Vihreilläkin valta on kasaantunut politiikan pelisäännöt hyvin sisäistäneen toimijajoukon käsiin. Lisää samaa sakkia löytyy etujärjestöistä, markkinavoimien lobbauskoneistoista, tiedotusvälineistä ja vakiintuneimmista kansalaisjärjestöistä. Kyse on vallankäytön ammattilaisista.

Asiantuntijat käyttävät valtaa nimenomaan teknokratiassa. Teknokratiassa taloudellinen ja tekninen järki johtaa ja erilainen epäinstitutionaalinen arvohaikailu häivytetään häveliäästi yhteistä ilmaa pilaamasta.

Vihreiden ongelma ei ole siinä, että puolue on muuttunut puolueeksi puolueiden joukossa. Tätä hokevat lähinnä ne vanhojen puolueiden edustajat, joilla usko oman puolueensa idealismiin on kuollut jo paljon aiemmin.

Vihreiden ongelma on siinä, että teknokratiakriittisenä aloittaneen puolueen piirissä ei ole huomattu liukumista yhä syvemmälle teknokraattiseen päättelymaailmaan.

Pulma on vähän sama kuin minkä demarit kohdallaan tekivät taklatessaan ay-sidoksensa hämmentämänä kaikkein köyhimmät vaihtoaitioon tai kun Eero Heinäluoma ryhtyi mamupuheillaan lyömään jo valmiiksi lyttyyn lyötyjä. Toisin kuin vanhempia puolueita, vihreitä ei korruptoi niinkään raha tai valikoiva toveruus, vaan nimenomaan se järki.

Älkää ymmärtäkö minua väärin. Järjen käyttö on minustakin sallittua ja usein jopa suositeltavaa. Hyvää teknokratiaa on se, että yhteiskunnallisia kantoja perustellaan asiaperustein eikä ohjausta haeta sen enempää Maon Punaisesta kirjasta kuin pörssiyhtiöiden tiedotteista. Liioin ei ole häpeällistä uskoa koulutukseen, vedota tutkimuksiin ja yrittää argumentoida parhaan argumentin puolesta.

Vaarallista vihreää teknokratiaa on se, jos ideat henkilökohtaisuudesta, yhteisöllisyydestä ja elämäntapamuutoksesta jäävät kokonaan teknologisten ekoinnovaatioiden ja ekoteknisen edistysuskon jalkoihin. Tai se, jos sosiaalinen empatia ja osallisuus nujertuvat tyystin markkinoiden ja hallintorakenteiden viherpestyjen tehostamispuheiden alle.

Huonossa teknokratiassa unohdetaan, että asiantuntijuuskin on aina näkökulmasidonnaista. Ja että kokonaisuudesta irrotetuista hyvistä argumenteista voi yhdessä muodostua yksi tosi huono argumentti.

Teknokratia tekee politiikan tarpeettomaksi. Demokratiassa on kyse avoimesta kamppailusta siitä, minkälaiset arvot kulloinkin vastaavat kansalaisten – vähemmänkin oppineiden – tulkintaa parhaasta mahdollisesta maailmasta.

Luonnon Pumput z Cm Kantapää 9 Gome Osapuolelta Naisten Mokka Hyvät Kengät 42 Hiekka Lapsi Korkokengät q4C0Cw
Teräväkärkiset Kengät Koko Musta m Us Saappaat Yli Naisten Pu Seksikäs Reiden Nahka 5b Polven b Korkokenkiä Stiletto eu 34

Kiinteä Suljetun kengät Korkokenkiä Pehmeä Materiaali Toe Kultaa Pull Naisten Pumput Amoonyfashion kierroksella vI0qxZIw

Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.
b Saappaat eu Polven Reiden Teräväkärkiset Nahka 5b Pu Koko Seksikäs Naisten Us Yli 34 m Kengät Stiletto Korkokenkiä Musta
Stiletto Polven Pu Us b m Koko Musta Kengät eu Teräväkärkiset Reiden 5b Naisten Seksikäs Korkokenkiä Nahka Yli 34 Saappaat

Avokkaat Nilkkalenkki Pumppuja Musta Korkokenkiä Soireelady Suljetun Toe 10cm Naisten Slingback fn7wq6E
Us Seksikäs 5b Naisten Kengät eu Pu Stiletto Reiden Koko Saappaat m Musta Korkokenkiä Yli Polven Teräväkärkiset b 34 Nahka
loading